חומרים שונים (נוזלים וגזים) זורמים בתוך צינורות במפעלים תעשייתיים רבים כמו גם במבנים גדולים ובמגדלי מגורים ומשרדים. דוגמאות מחיי היום יום הם – זרימת מי שתיה בצנרת ביתית, זרימת אוויר בתעלות מיזוג אוויר, זרימת דלק סולר או גז לעבר מבערי חימום וכיריים. תהליכים תעשייתיים צורכים גם הם נוזלים וגזים מסוגים שונים – מי קירור לתהליכים, חומרי גלם בתעשיה הכימית הפארמה והמזון, מוצרים מוגמרים שונים. לשם פעולתם התקינה של מערכות המטפלות ומוזנות בנוזלים או גזים נדרש לדעת נתונים על זרימת החומרים ועל הקצב בו הם זורמים (המוגדר כ- "ספיקה").
מראה זרימה – האביזר הפשוט ביותר הנו "מראה זרימה". לעיתים נדרש רק לדעת שזרימת חומר אכן קיימת ללא צורך בנתון כלשהו לגבי עוצמת הזרימה או כמות הזורם העוברת. במקרים כאלו ניתן להסתפק במראה זרימה – אביזר הכולל חלון תצוגה המורכב על הצינור בו זורם הנוזל כך שכאשר הנוזל עובר דרכו הוא מסובב גלגלון פנימי באופן נגלה וברור לעין. כאשר מתבוננים בחלון ניתן לראות מייד אם הגלגלון מסתובב ולהסיק מכך אם החומר אכן נע בצינור ואף להעריך את העוצמה.
מד ספיקה "רוטומטר" לנוזלים – אביזר שקוף המותקן באופן אנכי כחלק אינטגרלי של צינור בו זורם נוזל. האביזר בעל חתך קוני כך שחלקו התחתון בקוטר קטן, הוא מתרחב כך שהקוטר בחלק העליון גדול. בתוך הקונוס נמצאת גולה אטומה מחומר כבד. כאשר אין זרימה בצינור הגולה נחה בחלקו התחתון של האביזר הקוני. כאשר יש זרימה (ההרכבה נעשית כך שהנוזל זורם מלמטה למעלה) בצינור היא דוחפת את הגולה כלפי מעלה. הגובה אליו מגיעה הגולה תלוי בסוג הנוזל ובמהירות הזרימה שלו. ניתן להשתמש באביזר זה כדי למדוד ספיקות של נוזלים שונים אולם נדרש לדעת את תכונות הנוזל כי לכל נוזל השפעה אחרת על גובה הגולה. קיימים מדי ספיקה מסוגים שונים הנבדלים זה מזה בחומר ממנו עשוי המכשיר, בגודל המכשיר וקוטר תבריגי החיבור, בחומר ממנו עשויה הגולה, בדרך ההתקנה. קיימים מדי ספיקה הכוללים ברז וויסות כך שהמפעיל יכול לווסת את קצב הזרימה על פי הגובה אליו הגיעה הגולה.
מד ספיקה אלקטרומגנטי– מד זרימה המודד הפרעה לשדה אלקטרומגנטי המיוצר בתוכו כתוצאה מתנועת נוזל הזורם בו. במכשיר זה מותקנת יחידת משדר המייצרת גל אלקטרומגנטי ומקלט הקולט את השידור. זרימת נוזל בתווך שבין המשדר למקלט יוצרת שינוי בקליטת האות האלקטרומגנטי. השינוי בקליטה תלוי בספיקת הנוזל כך שהערך הנמדד מתורגם לספיקת הנוזל שזורם דרך המכשיר.
המכשיר מותקן כחלק אינטגרלי של הצנרת כך שהנוזל זורם דרכו. קיימים מספר חומרי מבנה למכשיר, והוא ניתן להספקה במגוון גדלים (קטרים) וחיבורים.